Sacharidov sa nemusíš báť
Toto sú veľmi časté otázky ľudí, ktorí nemajú dostatok vedomostí z hľadiska zdravej životosprávy. Sacharidy samotné majú veľký význam pre funkčnosť nášho organizmu.
Sacharidy a ich funkcie :
- zdroj energie (väčšina sacharidov ale hlavne glukóza)
- štruktúrna (stavebná) funkcia (hlavne celulózaa chitín)
- zásobná funkcia (v rastlinách škrob, v hubách a živočíchoch glykogén)
- súčasť enzýmov, hormónova nukleových kyselín (napr. DNA, RNA alebo ATP)
- súčasť biologických membrán (glykoproteíny a glykolipidy
Práve preto, nie je vhodné zo stravovacieho režimu sacharidy vysadzovať na úplné minimum, pretože to môže ohroziť naše trávenie, metabolizmus a nie len to, ale môže to mať vplyv aj na našu nervovú sústavu – správanie, prežívanie, myslenie....
Sacharidy nám pomáhajú pri dopĺňaní energie, ktorá je nevyhnutná pre naše telo v priebehu celého dňa ale aj noci. Otázka kedy a ako často a hlavne aj aké sacharidy by sme mali preferovať je diskutabilná a u každého rozdielna. Závisí to od nášho kalorického príjmu/výdaju a zároveň aj od samotnej postavy či pohlavia. Preto sa nesnažte sacharidy vylučovať ale poznať svoje telo a zaujímať sa aj o zdravú životosprávu, ktorá zahŕňa kvalitný príjem tukov, bielkovín, SACHARIDOV a vitamínov.
Mnoho ľudí sa obáva prijímať sacharidy- predovšetkým ovocie, ktoré by taktiež nemalo chýbať v našom jedálničku. Už len z tohto hľadiska, že obsahuje vitamíny ale aj rýchly príjem cukrov, ktoré je vhodné dopĺňať po vykonaní pohybovej aktivity, ale aj ráno ako dostatočný príjem energie. To že máme prijímať ovocie len do istej hodiny v priebehu dňa...nie je úplne pravdivé, lebo ak sme mali dostatočný výdaj energie večer- napr. večerný tréning, nie je nič zlé dopriať si aj vo večerných hodinách príjem rýchlych cukrov!...Ovocie môže byť rôzneho druhu a každý jeden druh ovocia má odlišný podiel sacharidov- cukrov a kalórií.
Osobne preferujem tieto druhy ovocia –lesnú zmes (maliny, jahody, ríbezle ,čučoriedky), ale aj jablko či ananás, ktoré majú priaznivý vplyv na naše trávenie. Banán, ktorý má už síce vyšší obsah sacharidov a je o niečo ťažšie spáliteľný, ale netreba sa ho báť a ani vysadzovať z jedálnička.